Body Desserts Nutrition

STRAWBERRIES WITH WHIPPED CREAM AND CHOCOLATE

strawberries

strawberries
Did you know that hidden in the straw the strawberries lay? Well anyway, the strawberry season has officially started, and I am enjoying these delicious berries, adding them to my breakfast or making tasty desserts. The strawberries are at the top of the Dirty Dozen list, meaning they contain a lot of pesticides, so I make sure I buy them organic, or from the source I know, but even then some pesticides might be present. So what to do to keep enjoying these delicious gifts of nature? In any case, I recommend to wash them thoroughly using apple cider vinegar or salty water. Below I describe how I wash most of my fruits and vegetables, using the mentioned methods:

Apple Cider Vinegar and Salt
I use a “wash & drain” bowl, add apple cider vinegar and water (ratio 1:5) or salt and water (I don’t measure it, but I make it salty; some people recommend 1:9 salt vs. water ratio), and put the fruits or veggies to soak for a while (10-20 minutes). Afterward, I wash it, rinse it in clear water and let it drain for a while.

Now when you know how to wash the strawberries, it’s time to make this delicious dessert that you see on the photos. Nowadays we can add strawberries in every meal, but strawberry desserts are especially delicious. This dessert has no added sugar; it’s very light, tasty and quick and easy to make.

INGREDIENTS (for 4 servings):
5-10 strawberries per serving, sliced
1 tbsp. of vanilla yogurt per serving (optional)
250 ml vegan whipped cream (I use Alpro cream to make whipped cream)
1 cube of dark chocolate per serving, chopped

SERVING INSTRUCTIONS:
Place the sliced strawberries in a serving bowl. Top with the vanilla yogurt and whipped cream, and garnish with the chopped chocolate chunks. Enjoy!

HRVATSKI
Sezona jagoda je i službeno počela, i ja uživam u ovim ukusnim bobicama, dodajem ih u doručak ili koristim za ukusne deserte. S obzirom na to da su jagode na vrhu Dirty Dozen liste, što znači da sadrže mnogo pesticida, posebno pazim da su iz organskog uzgoja ili da znam na koji način su uzgajane, no i tada je moguće da su nečim tretirane. Što onda učiniti da biste uživali u ovim ukusnim darovima prirode? Bez obzira gdje ih kupujete, u svakom slučaju preporučujem da ih temeljito operete koristeći jabučni ocat ili slanu vodu. Slijede upute za pranje voća i povrća koristeći navedene metode:

Jabučni ocat ili sol
Za sve voće i povrće koristim posudu za pranje i cijeđenje u koju dodam jabučni ocat i vodu (omjer 1: 5) ili sol i vodu (ne mjerim točno, ali voda treba biti slana, neki ljudi preporučuju 1: 9 omjer soli i vode) i onda stavim voće ili povrće da se namače neko vrijeme (oko 10-20 minuta). Nakon toga temeljito operem koristeći držak za pranje na posudi, isperem u čistoj vodi i ostavim da se prosuši.

Sada kada znate kako dobro oprati jagode, vrijeme je za ukusni desert. Ovih dana jagode idu uz svaki obrok, ali deserti od jagoda su posebno ukusni. Ovaj desert nema dodanog šećera; vrlo je lagan, ukusan i jako jednostavan za napraviti.

SASTOJCI (za 4 porcije):

  • 5-10 jagoda po porciji, narezati
  • 1 jušna žlica jogurta od vanilije po porciji (nije obavezno)
  • 250 ml veganskog šlaga (koristim Alpro kremu koju mikserom umutim u šlag pjenu)
  • 1 kocka tamne čokolade po porciji, nasjeckati

UPUTE ZA POSLUŽIVANJE:

U zdjelu za posluživanje stavite narezane jagode, prelijete s jogurtom od vanilije i šlagom, te ukrasite nasjeckanim komadićima čokolade. Uživajte!

You Might Also Like...